
 

 
    East Building, PHH-30  

U.S. Department                                                                                              1200 New Jersey Avenue, S.E. 
of Transportation Washington, D.C.  20590 
 
Pipeline and Hazardous 
Materials Safety Administration 

 

Tracking Number:  2015110557  Page 1 of 2 

November 13, 2015 

 

Andrew Bray 

National Pest Management Association 

10460 North St. 

Fairfax, VA  22030  

 

Dear Mr. Bray: 

 

This is in response to your request for a formal response to the National Pest Management 

Associations (NPMA) understanding of the provisions of DOT-SP 11329.  Your interpretations 

have been paraphrased and responded to as follows: 

 

NPMA Interpretation 

 

Any special permit whose renewal application was filed 60 days prior to expiration and 

subsequently has a timely filing for reconsideration and, if applicable, a timely filing for 

appeal remains in effect until final administrative action is taken. 

 

PHMSA Response 

 

Your understanding is correct.  A renewal application filed 60 prior to expiration will not 

expire until final administrative action on the application has been taken. 

 

NPMA Interpretation 

 

DOT-SP 11329 permits any licensed pest control operator to transport Phostoxin under 

the terms of the special permit without requiring the vehicle to be placarded with the 

“dangerous when wet” placard. 

 

PHMSA Response 

 

Your understanding is correct provided Phostoxin is classified as one of the hazardous 

materials authorized in paragraph 6. of DOT-SP 11329.  Paragraph 7.b.(3) of the special 

permit authorizes licensed pest control operator to transport packages covered under the 

terms of the special permit.  In addition, per paragraph 7.b.(5) vehicles need not display 

DANGEROUS WHEN WET placards. 
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NPMA Interpretation 

 

Licensed pest control operators are not required to apply for party status to DOT-SP 

11329 pursuant to 49 CFR § 107.107. 

 

PHMSA Response 

 

Your understanding is correct. 

 

NPMA Interpretation 

 

Licensed pest control operators transporting materials under the terms of DOT-SP 11329 

are not required to obtain a commercial driver’s license (CDL) pursuant to 49 CFR 

§ 383.91.  As specified in 49 CFR § 383.5, the definition of hazardous materials is 

defined as means any material that has been designated as hazardous under 49 U.S.C. 

5103 and [emphasis added] is required to be placarded under subpart F of 49 CFR part 

172.  Therefore, the exception from placarding specified in DOT-SP 11329 also exempts 

licensed pest control operators from CDL requirements. 

 

PHMSA Response 

 

In accordance with the Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) 

regulations, only drivers of vehicles transporting hazardous materials that are required to 

be placarded in accordance with Subpart F of Part 172 of the HMR must have a 

hazardous materials endorsement to their CDL (See § 383.93).  Therefore, a carrier 

transporting packages under the terms of DOT-SP 11329 that are excepted from the 

requirement to placard are not required to have a hazmat endorsement on their CDL. 

 

Requirements for drivers to possess a CDL with a hazmat endorsement are maintained by 

FMCSA in 49 CFR Part 383. Questions regarding hazmat endorsements on CDLs should 

be directed to the Transportation Security Administration at 877-429-7746 or the 

appropriate FMCSA field office. A list of FMCSA field offices and contact information 

is available at: http://www.fmcsa.dot.gov/about/contact/offices/displayfieldroster.asp 

 

We hope this clarifies your understanding of DOT-SP 11329.  Let us know if we can be of 

further assistance. 

   

Sincerely, 

 
Donald Burger 

Chief, Special Permits, Office of Hazardous Materials Special Permits and Approvals 

 


